Zaman: Prş Haz 19, 2025 18:34

News News of Tartışma

Site map of Tartışma » Dizin : Tartışma

DEVLET ve SERMAYE (XII)

DEVLET ve SERMAYE (XII)
Devlet’e gelince..
Devlet, özellikle de ‘politika bilimci’lerince, tarafsız, toplumunun ‘tüm’ünü kucaklayan ve bir ‘üstyapı’ kurumu olarak ele alınır.
Konuyu sıradanlaştırmadan, Devlet’in ‘üretim biçimi’ne doğrudan bağlı olduğunu ve ‘üretim ekonomicileri’nin de Devlet’i bilmeden ‘üretim’i anlayamayacaklarını söylerek başlayabiliriz.
Günümüz başat ‘üretim biçimi’nin kapitalist üretim biçimi olduğu bilindiğine göre, günümüz Devlet’ini de ‘kapitalist devlet’ olarak tanımlamakta herhangi bir sorun olmayacağı söylenebilir.
‘Piyasa’nın egemen olduğu varsayılan bir düzende, kimi zaman ‘minimum devlet’ ya da ‘liberal ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (XII) | Görüntüleme : 740 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (XI)

DEVLET ve SERMAYE (XI)
Üretim’in ü’sü
Geçen bölümde, bugünlerde revaçta olan ‘üretim ekonomisi’nin bilimdışı ve uluorta kullanılan bir deyim olduğunu söylemiştik.
Daha fazla üreteceğiz demek, daha fazla batalım ve daha fazla insanlıktan çıkalım demekle birdir.
Neden böyledir?
Çünkü, içinde bulunduğumuz ‘üretim biçimi ve ‘toplumsal ilişkiler’, bize ‘üretim’in doğal ve onsuz olmaz bir ‘gerçeklik’miş gibi dayatır da ondan.
Bunun karşılığı, üretmeyelim de acımazdan mı ölelim değildir kuşkusuz.
‘Mefhumu muhalif’, burada, ancak ‘ekonomi’yi bilmeyenlerin başvuracağı bir yol ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (XI) | Görüntüleme : 799 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (X)

DEVLET ve SERMAYE (X)
Özel/Kamusal
‘Devlet’in tarih boyunca geçirdiği evrime de geleceğiz.
Şu aşamada, özel/kamusal ayırımının niteliğine bakalım.
Yine Galbraith’ten bir alıntı yapılacak olursa, denilebilir ki, büyük sermayedeki ‘işletmecilik mantığı’, geçmişin ‘girişimcilik mantığı’nı aşmıştır.
O nedenle, aklımıza gelebilecek olan herhangi bir ‘işadamı’, özünde, özel sektörün değil, kamu sektörünün bir ajanı, Devlet’in bir ‘taşeron’undan başka bir şey değildir.
Oysa, ‘Devlet’in ‘özerkleşmesi’ nice yıllar boyunca onca mücadeleler sonucunda olabilmişti.
Ancak, Turgut Özal’lı yıllarda, Türkiye’de, devletin şirket gibi ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (X) | Görüntüleme : 704 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (IX)

DEVLET ve SERMAYE (IX)
Üretim ekonomisi palavrası
Sermaye, kişisel, ulusal ve uluslararası sermaye olarak tanımlanabilir.
Ve çoğumuz, çoğu kötülüğün ‘sermaye’ ya da ‘sermaye düzeni’nden kaynaklandığını düşünmüyor değilizdir.
Ama sermayenin ‘ne’ olduğu konusunda yeterince düşünmediğimiz açıktır.
Kuşku yok ki, para ve para benzerleri, yani ekonomik anlamda ‘para’ edebilecek her şey sermaye olarak tanımlanabilir.
Oysa sermaye, ekonomik anlamda para edebilecek şeylerin ötesinde, ekonomik anlamda para edebilecek ‘herşey’e dönüşmüş bir “toplumsal ilişki” ve daha doğrusu, “belirli bir üretim ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (IX) | Görüntüleme : 962 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

FINDIKKAFA NE HABER ?

FINDIKKAFA NE HABER ?
Nasılsın?
Hani ‘Devlet’ine sözettirmeyen, ‘Ordu’suna toz kondurmayan sen.
Her ne olursa olsun, ‘hukuk’tan ayrılmaz, ‘demokratik çerçeve’ içinde kalırdın değil mi?
Eh gözün aydın olsun o zaman.
Sen ‘hukuk’tan ayrılmazdın ama, ‘hukuk’ senden ayrıldı.
‘Demokratik çerçeve’nin ‘çerçevesi’ kırıldı.
Artık, ‘olmaz böyle şey’, ‘hükûmetten rica ediyoruz’, ‘Tanrı aşkına olsun’ gibi ge-ve-ze-lik-lerle ne kendi kendini aldat ve ne de dünya alemi aldattığını san.
Herif ‘savaşını ilan’ı etti bile.
Sabah kapın çalındığında, kapıcı mıdır sütçü ...
Read more : FINDIKKAFA NE HABER ? | Görüntüleme : 988 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (VIII)

DEVLET ve SERMAYE (VIII)
Devlet, semaye ve ulus
Madem ki ‘Devlet’ ve ‘Sermaye’ ilişkisini ele alıyoruz, istesek de istemesek de ‘Devlet-Ulus’ ve ‘Ulusal Sermaye’ konularına değinmek zorunda kalacağız.
O arada, genelgeçer bir kavrammış gibi ‘Ulusal Devlet’ denilmekte ve doğrusunun ‘Devlet-Ulus’ demek olduğunu bilinmeyebilmektedir.
Başlangıçta ‘sermaye’nin ‘Ulusal’lığa yöneldiği bilinmektedir. Hemen hemen hiç bir tarihçi, sermayenin doğar doğmaz ‘uluslararası’ olduğunu ileri sürmemiştir.
Ancak sermaye, daha ilk çağlardan başlayarak, ‘Kent Devlet’lerinde bile, dünyayı ‘feth’edip ona ‘egemen’ olmayı tasarlamamış ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (VIII) | Görüntüleme : 689 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (VII)

DEVLET ve SERMAYE (VII)
Para ve kuramı
Herhangi bir ‘kuram’, belli bir soyutlamayla başlar.
Marx da, kapitalizmi incelemesine, basit dolanım (circulation simple) süreciyle başlıyor. ‘Metal para’ ise, tüm parasal ilişkileri açıklayabilcek en iyi ‘soyutlama’ oluyor.
Hem ‘en somut’ ve hem de ‘en soyut’.
Çünkü metal para olarak hem elimizde bulunuyor ve hem de, kapitalizm dönemindeki ‘özgüllük’lerinin tümü bir an için yoksayılıyor.
Borç-alacak ilişkileri gibi karşılıklı yükümlülükler ve onların geçirdiği tarihsel evrime girmenin de zamanı değildir. ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (VII) | Görüntüleme : 714 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

BEN SİZE BAKTIĞIM ZAMAN

BEN SİZE BAKTIĞIM ZAMAN
Deniz Baykal’ın kulakları çınlasın.
Kendisine içtenlikle geçmiş olsun diyor, bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyorum.
Ancak, bu yazıda, şu günlerde Şaban Tv’de (*), döndürülen on yıl önceki kurultay konuşmasına değineceğim.
Orada, Deniz Baykal, “ben size baktığım zaman” diye başladığı sözlerine; “dünyanın emperyalizme karşı ilk kurtuluş savaşını veren insanları görüyorum” diye devam ediyor.
Şöyle iyi, böyle erdemli insanlarsınız diye devam ediyor.
Başı dik, çalışkan, neredeyse ‘fikri hür irfanı hür’ yurttaşlarsınız diyecek...
Bense, ...
Read more : BEN SİZE BAKTIĞIM ZAMAN | Görüntüleme : 820 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (VI)

DEVLET ve SERMAYE (VI)
Para’dan Sermaye’ye
Lidyalılar parayı bulmuşlardı ama, para salt dolanım sürecinde kullanılıyor ve henüz üretim sürecine müdahale edemiyordu.
Kent Devlet’lerinin ortaya çıkması ve yine Güney-Doğu Anadolu ve günümüz Suriye, Lübnan ve Filistin devletlerinin topraklarında yaşayan Arameen, Fenike ve Filistin halklarıyla birlikte para yavaş yavaş üretim sürecine girecekti.
Ne var ki, paranın üretim sürecine girmesi kendisinin de bir ‘getirisi’nin olmasıyla mümkündü: faiz
Eski-Yunan Kent Devletlerinden başlayarak, bu faiz, daha doğrusu tefeciliğin toplumsal yaşamı ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (VI) | Görüntüleme : 710 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

DEVLET ve SERMAYE (V)

DEVLET ve SERMAYE (V)
Pazar ve Piyasa
Paranın ‘para’ olduğu dönemde, yani henüz ‘kapital’ olmadığı dönemde, kapitalizmin henüz doğmamış olduğu dönemde diyelim, Pazar yok muydu?
Vardı ama, toplumsal yaşama ‘gömülü’ olarak bulunmaktaydı.
Gömülü derken, şimdilerde moda olan ‘ankastre dolaplar’ gibi idi demek istiyorum.
Kaldı ki terim de Karl Polanyi’ye ait (encastré)..
Ancak ‘piyasa’ yoktu.
Aristo’nun öğrencisi olup, tarihin ilk büyük ‘İmparatorluk’unu kuran Büyük İskender (M.Ö 356-323)’in ‘Devlet’i gibi ‘Devlet-İmparatorluk’lar, ancak ve sadece, anakaralararası ticaretin ‘barış ...
Read more : DEVLET ve SERMAYE (V) | Görüntüleme : 694 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148687 ileti • Toplam 46068 başlık • Toplam 25009 üye

x