Zaman: Pzt Tem 07, 2025 19:23

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

ATATÜRK’ÜN ONUNCU YIL SÖYLEVİ ÜZERİNE

ATATÜRK’ÜN ONUNCU YIL SÖYLEVİ ÜZERİNE

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1933 yılında Ankara’da, Cumhuriyet Bayramı’nda, kürsüden, kendi el yazısıyla yazdığı bu söylevi okumuştur. Söylevin en önemli özelliği, içinde “Türk”, “Türk Milleti” sözlerinin onlarca kez geçmesi, bu söylevle, ulus devletimizin bir kez daha dünyaya duyurulması, belgelenmesidir. Özellikle bu Cumhuriyet Bayramı’nda, Atatürk’ün Onuncu Yıl Söylevi’ni çocuklarımıza, gençlerimize okumalı, okutmalı, her sözün üstünde uzun uzun düşünmeliyiz…

Türk Milleti!

(Ulusa sesleniyor. Milletim değil, adı belli, “Türk Milleti.”)

Kurtuluş ...
Read more : ATATÜRK’ÜN ONUNCU YIL SÖYLEVİ ÜZERİNE | Görüntüleme : 2393 | Yanıtlar : 3

ADIMIZ “ANDIMIZ”DIR

ADIMIZ “ANDIMIZ”DIR

“Türk’üm” diye başlar andımız. Atatürk, Türk’ü tanımlarken sözünü şöyle bağlar:

“Türk budur; Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.”

Türk Ulusu tanımı da şöyledir:

“Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.”

Türk kimdir? diyene yanıt:

“Kendini Türk hisseden, tarihimizi ve kültürümüzü paylaşan herkes Türk’tür.”

“Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.”

En anlaşılır, en bilinen “Türk” tanımı “Gençliğe Hitabe”dedir:

“Ne mutlu Türk’üm diyene!”

Atatürk’ten “Türk toplumu” tanımı:

“Türk ...
Read more : ADIMIZ “ANDIMIZ”DIR | Görüntüleme : 1325 | Yanıtlar : 0

HEM GİZLİ – HEM AÇIK

HEM GİZLİ – HEM AÇIK

Sözcü’nün haftalardır sorduğu, başlığında tuttuğu şu soru, günümüzün özeti:

“29 Ekim resmi tatil mi?”

Yazık, en büyük günümüz, kutlanacak mı diye sorgulanıyor. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti öyle bir durumda ki, Cumhuriyet Bayramı yaklaşırken, bayramın kutlanıp kutlanmayacağını, o gün resmi tatil olup olmadığını Ekim’in yirmisine geldik, kimse bilmiyor. Gazeteci ortaya soruyor:

“29 Ekim resmi tatil mi?”

Yok değil dense; oldu, tamam. Resmi tatil dense; oldu, tamam.

İşte tam böyle günlerimizde, büyük ...
Read more : HEM GİZLİ – HEM AÇIK | Görüntüleme : 4443 | Yanıtlar : 0

ÇANTA

ÇANTA

“Çanta”yı aylardır yazacağım, kısmet bugüneymiş.

Geçen bahar, birden bire duyurulan, Cumhuriyet’in yönetim biçimiyle birlikte her şeyi değiştirecek, güdümlü muhalefetin hemen uyuverdiği o sıkıntılı baskın seçim günlerinde, gördüğüm bir düşten çok etkilenmiştim; hani günlük yaşamda bunalırsınız, gece düşünüzde bunaldığınız konu simgelerle sizi bulur, üstünüze karabasanlar basar ya, öylesi. Benim karabasanım, yiten çantamdı. Daha o zamandan beri yazacağım çantayı.

Bir toplantıdaymışım, kara yumuşak deriden, çok gözlü, kocaman, içi tıka basa dolu okul çantam (öğretmen çantası) kayıp ...
Read more : ÇANTA | Görüntüleme : 987 | Yanıtlar : 0

YÜREK ACITAN DAMLALAR

YÜREK ACITAN DAMLALAR

“Anıtkabir’de neden Kur’an okunmuyor?” diye 5 Ekim’de bir yazı yazılmış Star adlı gazetede. Bilgiağında, tanıtımda gördüm, okudum. Her bölümü baştan sona saçmalama, kötü niyetli, sevgisiz, saygısız böyle bir yazıya ne denebilir bilmiyorum. Kimsenin ciddiye alıp yanıtlamaması, beklediği ilgiyi görmemesi yeter yazan Tosun’a ama yine de iç kanatan, akıl durduran bu yazıdan söz etmeden duramayacağım. Başımıza ne çoraplar örülmek isteniyor, sırada ne var duymayanın duyması için.

Yazan kişi, önce Anıtkabir’in ne olduğunu ...
Read more : YÜREK ACITAN DAMLALAR | Görüntüleme : 1132 | Yanıtlar : 0

GÜNÜN İÇİNDEN

GÜNÜN İÇİNDEN

“Günün İçinden” denilince ne anlarsınız? O günün en önemli haberleri, öyle değil mi?

Değilmiş. Bakın, bilgiaağı gazetelerinde, neler, resimli başlıklarla, gün içinde kaç kez değiştirilerek veriliyor.

Günün İçinden:

“Darbeler bir bir iniyor.”

Ah, bu haber “saat darbesi (!)” haberi olmalı. Günün ilk gördüğüm, en sarsıcı, üzücü haberi buydu zaten. Şöyle yumuşatılarak, anlaşılmaz bir şekilde verilmişti:

“Resmi Gazete'de bugün yayımlanan karar ile bu yıl ve her yıl ileri saat (sabit saat) uygulaması devam edecek.” ...
Read more : GÜNÜN İÇİNDEN | Görüntüleme : 1384 | Yanıtlar : 0

YIKIP ATMAK

YIKIP ATMAK

Küçük bir kız, haydi bana şarkı söyle deyince, bir İngilizce şarkıya başlayıverdi dün, mıy mıy bir şeyler söylüyor. Ne diyeceğimi, nasıl susturacağımı bilemedim.

Sabah, denizde bir gemi, iki direkli, gezi gemisi. Türk bayraklı, demek ki Türk gemisi. Adı, Lycain Pearl. Likya İncisi diyecek, diyememiş, kendi dilini küçümsemiş, elinkine yapışmış. Gezdirdikleri de Türk, bari yabancı olsalar… Bu bir şey mi dediğinizi duyar gibi oluyorum, her eğlence yerinin adı artık yabancı dilden. Daha geçenlerde bilgiağında ...
Read more : YIKIP ATMAK | Görüntüleme : 1154 | Yanıtlar : 1

İNTİHAR

İNTİHAR

İntihar Arapça kökenli bir söz. Türkçe anlamı, “kendini öldürme” demek.

Kişinin, kendi eliyle yaşamına son vermesi. Ruhbilimcilerin, tıp doktorlarının, sosyal bilimlerin, düşünürlerin ilgilendiği bir durum. Dinleri de yakından ilgilendiren bir konu. Bazen, topluma bir mesaj vermek içindir intihar, bazen, son anda kurtarılma umuduyla, yalnızca sevdiklerinin, çevrenin ilgisini çekmek için intihara yeltenilir. Yaşamdan kopma, yaşam sevincini, yaşama isteğini bir anda yitirme... Sorunları altında ezilmek, umutsuzluğa düşmek, yalnızlık duygusu... Başka bir dünyaya göçme isteği, inancı... en ...
Read more : İNTİHAR | Görüntüleme : 1092 | Yanıtlar : 0

UMUT ÖNEMLİ

UMUT ÖNEMLİ

Ortadan, uzun bir süreliğine türlü nedenlerle yitip gittikten sonra, günlerden bir gün, “Ben geri geldim, yeniden buradayım.” deme, kolay değildir.

Sanırım bu durumun bir benzerini geçtiğimiz günlerde Hulki Cevizoğlu yaşamış. Yeniçağ Gazetesi’ne, kaç aylık ayrılıktan sonra, şu sözlerle geri dönmüş:

“Yaşadığımız olaylara hep aynı bakış açısıyla, herkesin kendi mahallesinden bakmasından yorulup sıkılmadınız mı? Ben çok sıkılmıştım. O yüzden kendimi bilginin ve bilimin dağlarına, ovalarına, mağaralarına, denizlerine atmıştım. Yeniden kavuştuğumuz bu günden itibaren ...
Read more : UMUT ÖNEMLİ | Görüntüleme : 1189 | Yanıtlar : 0

Ders Kitaplarının İzinde

Ders Kitaplarının İzinde

Bizim Türkçe ders kitaplarımız kadar değişen, durmadan yeniden yazılan, her yıl başka yazarların, anlayışın eline verilen okul kitapları var mıdır, başka bir ülkede?

Beş on yılda bir, deneyimlere, gereksinimlere göre, Türkçe kitaplarının bazı yerlerine eklemeler, çıkarmalar yapılması anlaşılır da, her dönem toptan değiştirmek nedir?

Kendimizi bildiğimizden beri bu böyle. Çalışırken, konsolosluk aracılığıyla yurtdışına, “devlet Türkçe kitapları” parasız dağıtılmak üzere gönderilirdi. Biz öğretmenleri çağırırlar, ne kadar istiyorsak, öğrenci sayımıza göre kitap verirlerdi. ...
Read more : Ders Kitaplarının İzinde | Görüntüleme : 1802 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x