Zaman: Pzt Tem 07, 2025 19:23

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

YARIŞ

YARIŞ

Yarış; bir başkasını geçmek, üstünlük sağlamak, sözlükteki anlamına bakarsak. Yarışçı; yarışan, yarışa katılan. Seçi, seçim; seçme demek. Seçmek için de aday gerekiyor. Aday, bir görevi üstlenmek isteyen veya görevi üstlenmesi istenen kişi. Aday göstermek, seçilmesi istenen kişiyi seçim öncesi topluma duyurmak.

Seçmek için, seçime katılan, yarışanın olması gerekli. Ortalıkta şimdiki gibi, “Yahudi pazarlığı,” “Yahudi yaygarası” hele hiç olmamalı.

“Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak” da var seçerken.

“Yakasını kaptıranlardan” da uzak durmalı. Her seçim sonrası, “Yan ...
Read more : YARIŞ | Görüntüleme : 1372 | Yanıtlar : 0

BAYRAMLAR BİTTİ Mİ?

BAYRAMLAR BİTTİ Mİ?

Evlat acısı gibi içimize çöküyor yitirdiklerimiz.

Umudumuz, aydınlığın karanlığı er geç yeneceği gerçeği…

Bir bayramı daha geçirdik, eski bayramları özlemle aratan bir bayram daha geçti siyasetteki çalkantıların gölgesinde.

“23 Nisan” derken, herkesin içini önce bir sevinç kaplar. Büyük küçük gözlerimizin içi güler.

Bir gün önceden alır seni bir telaş:

“Yarın bayram, sabah erkenden kalkmalıyım. Giyinip kuşanıp, bayram yerine gitmeliyim. Günün havasını solumalı, bandolardan, ses yükselticilerden (hoparlör) ortalığa dağılan marşları dinlemeli, yeşil ...
Read more : BAYRAMLAR BİTTİ Mİ? | Görüntüleme : 1625 | Yanıtlar : 0

EFENDİ

EFENDİ

Bir sözü incelemek bile ne çok bilinmeyeni, görüp de görmezden gelineni ortaya çıkarıyor. Olanı, biteni, olacağı gösteriyor. İşte, bir “efendi” sözcüğü, nerelere götürecek bizi.

Türk Dil Kurumu’nun bilgiağındaki sözlüğünü son günlerde çok sık kullanıyorum. Bilgiağında bilgiye çok kolay erişiyorsunuz, bir iki saniyede, parmak değdirmekle aradığınız yanıt karşınıza çıkıyor.

Öğrenmenin sonu yok. Sözlük kullanmak çok güzel bir alışkanlıktır. Yanlışlık yapmamak, kesinlikle emin olmak için sık sık sözlüğe bakılmalı.

Bu kadar ölmüş, yitmiş, iyice eskimiş sözün, ...
Read more : EFENDİ | Görüntüleme : 1281 | Yanıtlar : 0

TDK NEREYE, TÜRKİYE ORAYA

TDK NEREYE, TÜRKİYE ORAYA

“Türk Dil Kurumu” iyi izlenmeli;

Ne olup bittiği, neler olacağı duyuru belleklerinde yazılı.

Gidin bakın, bir zahmet göz atıverin,

Sonra söyleyin bunlar nedir?

"Muinül Mürid," "Tatar İlm-i Sarfı," “Bahrü’l-Hakâyık”

Nereden çıktı Arapça tamlamalar böyle patır patır,

Nereden hopladılar, orta yere düştüler?

Sanki bu kurum eski dili diriltme kurumu, Arapça - Farsçayı canlandırma,

Eski yazıma geçme, Arapça yazım kurallarına dönme.

“Mu’inü’l-Mürid”in 3. baskısı yapıldı," yazıyor belgelikte.

Basıyorsun üstüne, çıkıyor karşına: “ İslâm ...
Read more : TDK NEREYE, TÜRKİYE ORAYA | Görüntüleme : 1444 | Yanıtlar : 0

Yaşayan Anılar

Yaşayan Anılar

Bir konuyu yazıp bitirince, kısa bir süreliğine o konu uçup gider belleğimden, yazılmıştır, diyebileceklerimi demişimdir. Ardından başka bir konuya bilenirim, başka bir konu yaz beni yaz beni diye başlar söylenmeye içimde. Yazma da dur elinden gelirse. Yazarım. Tamam artık güncel yazı yazmamalı, yazıyorum da ne oluyor, burası sanal alem, adı üstünde bilgiağı ortamı, suya yazsan daha iyi diyerek başka uğraşlara yönelirken, yolumu şaşırtır bir söz, bir olay, bir yeni durum; kalıcı yazılara, uğraşlara ...
Read more : Yaşayan Anılar | Görüntüleme : 1115 | Yanıtlar : 0

Bir İzlencenin Anımsattıkları (İsmet Nedim)

Bir İzlencenin Anımsattıkları
(İsmet Nedim)

Aynı kısır döngü, dönüp duruluyor, ülkemizde değişen bir şey yok.

Yıllar önceki bir olay yeniden gündemde. Birden bire ortaya atılıverdi; Ankara’dan, oturdukları yerden, hazır buluşulmuşken Putin’le, Mersin’deki açılışı, sanal yoldan, bir gün önceden bildirerek, “şip şak” yapıverdiler. Bu gündem kaç gün sürer belirsiz. Bizde olay mı eksik? O bitiyor, diğeri. Bu kaçıncı “saray soytarıları” olayı. Özellikle toplumun gıcık olduğu, geçmişi yaralı bereli, özürlü kişileri ikide bir, toplayıp toplayıp ortaya ...
Read more : Bir İzlencenin Anımsattıkları (İsmet Nedim) | Görüntüleme : 1514 | Yanıtlar : 0

GEÇ ANLADIM

GEÇ ANLADIM

Akıl yaşta değil başta, der, atalar sözümüz,
Başımı taştan taşa vuruyorken, anladım.
İnsanoğlu çiğ süt emmiş, kimlere güvenelim,
Kötüleri, arsızları, gördüğüm de anladım.
*
Yaşam kısa, ne kadar uzun yaşarsan yaşa,
Bir an gibi gelir yıllar öncesi, insana.
Geçilen yollar hep aynı yol, ömrü olana,
Yaşa, yaşat, yaşamanın sonu çöküş, anladım.
*
Kendi aklını alırsın, akıllar çıksa satışa,
Kötülük, kaza- kırım, sanırsın hep başkasına,
Bir kendi çakacak kazık, şu ölümlü dünyaya,
Bencillik, ...
Read more : GEÇ ANLADIM | Görüntüleme : 953 | Yanıtlar : 0

“Tıp Bayramı Haftası”nın Düşündürdükleri

“Tıp Bayramı Haftası”nın Düşündürdükleri

“Tıp Bayramı” kutlanıyor bu hafta. Yarın da, 18 Mart Çanakkale Zaferimizin, tarihçilerin diliyle, “Dünya tarihini değiştiren Türk Zaferi”nin yıldönümü.

Dün günlerden 16 Mart’tı. Artık olmayan, çoktan kaldırılan Öğretmen Okulları’nın kuruluş günü (1848). Askeri okullarımız gibi, bir bahaneyle (uyduruk nedenle) geçmiş yıllarda bir anda kaldırılmıştı bu okullar. Eğitimdeki yapbozları, tutarsızlığı, Amerikan tutsaklığını, yobaz elini başka bir yazıda anlatmalı.

Konumuz Tıp Bayramı. Doktorlarımız, sağlık üzerine.

Herkes biliyordur, yine de bu günün ...
Read more : “Tıp Bayramı Haftası”nın Düşündürdükleri | Görüntüleme : 1015 | Yanıtlar : 0

BİÇİLEN KEFEN

Kitaplarla Algımıza Saldırı: Feza Tiryaki
(Okuduklarım - 4 "Heidi")

BİÇİLEN KEFEN

Hepsi üst üste geldi, vardır bir nedeni dedim, yazmaya karar verdim.

Bir kaç gün önceydi, akşam: “Gel gel değişik bir belgesel var, TV’de, kefen kefen diyerek yırtınıyorlar.” Baktım ekranın üst sol köşesinde SAT 7 TURK yazıyor. Türk demek istemişler sanırım, Türk’ü, ü’süz yazmak moda ya, alıştık, alıştırdılar. Ne kefeniymiş, ne anlatıyorlarmış bir göz attım.

Başladı mı aklım karışmaya.

Bir ses, buğuludan öte bir ses, ...
Read more : BİÇİLEN KEFEN | Görüntüleme : 1495 | Yanıtlar : 0

BOHÇADAKİ BOHÇA!

BOHÇADAKİ BOHÇA!

Yeni yetişenler bilmezler, eskiden bohçacılar vardı. Sırtlarında kocaman bohçalar, sokak sokak gezerlerdi.

Çağırdınsa, el ettinse birine, onu evin içine alırdın, evin avlusuna, bir odasına, yazsa bahçene. Konu komşu gördüyse iyi, bohçacının başına toplaşılırdı.

Bir de korkutulurdu çocuklar, bohçacıya veririm seni denilerek. Bohçacılar üzerine neler neler anlatılırdı. Bazıları bohçacılık bahanesiyle soyguna çıkarlarmış. Gelin kızlar efsunlanır, uyurgezer gibi, evdeki altınları, paraları teker teker getirir bohçacıya verirlermiş...

O bohçada neler bulunmazdı ki... İçindekiler, aç aç, çıkar ...
Read more : BOHÇADAKİ BOHÇA! | Görüntüleme : 1114 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148750 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x