Zaman: Cmt Haz 14, 2025 6:25

News News of Mahiye MORGÜL

Site map of Mahiye MORGÜL » Dizin : Mahiye MORGÜL

Eğitimci Yazar

Ankara tarihini Kızılay sokaklarından öğrenmek… / Mahiye MORGÜL

Ankara tarihini Kızılay sokaklarından öğrenmek…

Ankara başkent olduğu zaman Kızılay diye bir semt yoktu. Atatürk Bulvarı ve çevresi bayındır hale getirilirken, Kızılay kavşağı merkez olmak üzere, burada kurulacak sokak ve mahalle adları için çok anlamlı bir yola başvurdular; Oğuz töresine göre verilecekti adlar.

Oğuz töresi şudur; Oğuz orduları otağ kurduğu yerde iz bırakır, yani adını bırakırdı.

Sakarya Meydan savaşına giderken Kuvayi Milliye orduları Kızılay çevresinde toplandılar. Buranın o zamana kadarki adı Oğuz Kırı idi. Ağaçlıklı, ...
Read more : Ankara tarihini Kızılay sokaklarından öğrenmek… / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 4957 | Yanıtlar : 0

Bektaş, Hacı Bektaş, Hacı Bektaş Veli… Hangisi doğru? / Mahiye MORGÜL

Bektaş, Hacı Bektaş, Hacı Bektaş Veli… Hangisi doğru?

İlköğretim Türkçe 5, Öğrenci Çalışma Kitabı, Sh.93.

(http://www.eba.gov.tr/ekitapdetay/597)

Bu sayfaya bakarken Hacı Bektaş-i Veli nasıl yazılır ben bile karıştırdım. İlkokul 5.sınıftaki çocuk nasıl karıştırmaz... Hele çocuk bu yaşta ilk kez bu isimleri bir okul kitabının içerisinde görüyorsa ve her biri başka türlü yazılmışsa ve hiç biri doğru değilse, doğrusu hangisidir çocuk nasıl bilecek? Ya da doğrusu nasıldır hiç bilemeyecek…

Yazarları: ...
Read more : Bektaş, Hacı Bektaş, Hacı Bektaş Veli… Hangisi doğru? / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1860 | Yanıtlar : 0

Beni deliğe süpürmeyin mitingleri… / Mahiye MORGÜL

Beni deliğe süpürmeyin mitingleri…

Yıl 2003, başdanışmanı Cüneyt Zapsu “Erdoğanı delikten aşağı süpürmeyin, kullanın” diyor.

Yıl 2013, başbakan “Beni süpürüyorlar, beni kurtarın” mitingleri yapıyor. On yıl sonra!

Önceki gün Samsun’da, yine camilerden ve türbanlı bacılardan medet umdu. Konuşurken karşısındaki Meydan Camisinin kubbelerinden ona bakan kara dedi kuyruklarını görmüyordu. Hilal yerine konulmuş o kara kedi kuyruklarını… Protestan kuyruğu!

Camileri böyle Protestan Camisine çevirmesini isteyen lobi ile arasına kara kedi girmiş demek.

Yık öyleyse o kara ...
Read more : Beni deliğe süpürmeyin mitingleri… / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1324 | Yanıtlar : 0

“Dik Duran Adam” olmak / Mahiye MORGÜL

“Dik Duran Adam” olmak

Ne güzel oldu, ne yaratıcı bir eylem oldu; AKM’ye ve önünde asılı duran Atatürk posterine bakarak “Dik Duran Adam” olmak!

Gecenin bir saatinde, günün ortasında, ya da saat dokuzu beş geçe… Nöbetleşe, ama sürekli saygı duruşunda orada olmak. Bireysel gibi ama kitlesel… Ve silahsız!

“Dik duran adam” eylemleri dün gece Türkiye’ye yayıldı. Duran adamı polis götüremiyor!

Drama dilinde buna “donmuş imge” deriz. Fakat, gecenin bir saatinde, 03.00, alt yazı geçiyor Halk ...
Read more : “Dik Duran Adam” olmak / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1458 | Yanıtlar : 0

Taksim’in Tarih Dizini / Mahiye MORGÜL

Taksim’in Tarih Dizini

Tarih boyunca İstanbul’un mali efendileri Pera’yı mesken tutmuş olan elit tefeci-tüccar sınıfıydı. Bunlar kâh Cenevizli, kâh Venedikli Yahudi bankerlerdi. Galata bankerleri deyimi her ikisini de ifade eder. Efendilikleri Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulmasıyla birlikte sona erdi.
Galata bankerleri mali elçiler kullanır, imparatorlukların ve şehir devletlerin yönetimine sızar, kendilerinden faizle borç almalarını sağlardı. Borcun tahsili için vergiyi kendileri toplar, borcunu ödemeyenler veya vergi vermemekte direnenler esir-köle alınır satılırdı. Vergiye bağlanmayan Klikya (Akdeniz) ve Kolkhis ...
Read more : Taksim’in Tarih Dizini / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1499 | Yanıtlar : 0

PKK İle Barış, Suriye İle Savaş… / Mahiye MORGÜL

PKK İle Barış, Suriye İle Savaş…

Reyhanlı ve Hatay halkı Anneler Günü’ne gözyaşları içinde girdi. Analar ağlamasınmış…

Reyhanlı’da 11 Mayıs günü patlayan bombalar, 11 Eylül İkizkulelerin vuruluşunu anımsatıyor. Canlı yayında 2.kulenin vuruluşunu izlettirmişlerdi bize. Kimdi 100 katlı binadan o anı canlı yayın yapabilecek olanlar?

Kamerayı tutan el ile uçağın elektronik kumandasını ikiz kuleye kilitleyen el, aynı merkezden komut almış olmalıydı. Görüntü ile ses uyuşmuyordu; aynı anda duyulması gereken panik sesleri yoktu, daha izlerken bunu söylemiştim. ...
Read more : PKK İle Barış, Suriye İle Savaş… / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1125 | Yanıtlar : 0

Filistin'in Leyla'ları ve Leyla Halid'leri Vardı! / Mahiye MORGÜL

Filistin'in Leyla'ları ve Leyla Halid'leri Vardı!

Bugün 30 Nisan, aşağıdaki yazıyı tam da bitirmiştim, radyodan “İsrail uçakları Gazze’yi vurdu!” haberini duydum.

Bugün, ben de Gazze’de adı yaşayan Azize(Gazze) Zeynep Sultan için türkü prova ediyordum; gitarla mı daha iyi olur, udla mı, karar vermeliydim.

Sarı Hilal’in kutlu kızı Leyla Zeynep… Zeyno Zeyno, Leyla Leyla, Zeynebim Zeynebim…

Vardiya Bizde’nin bacılarından Filistin Kraliçesi Zeynep Sultan’a… Böyle başlık koymuştum önce. Şimdi başlığı değiştirip Filistinli Leyla Halid’lere adıyorum yazımı. ...
Read more : Filistin'in Leyla'ları ve Leyla Halid'leri Vardı! / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1361 | Yanıtlar : 0

Ders Atlama Sistemi Getirildi, İlgili Yönetmelik Maddesinin İptali İçin Dava Açıyorum / Mahiye MORGÜL

Ders Atlama Sistemi Getirildi, İlgili Yönetmelik Maddesinin İptali İçin Dava Açıyorum

Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığına

Davacı:
Mahiye Morgül

Davalı: Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

Konu: İlköğretim (Temel Eğitim) okullarında okumakta olan çocukların bilgi düzeylerine göre sınavla üst sınıflara yerleştirilmesine ilişkin getirilen hükmün iptali hk.

Tebliğ: 05.04.2013

Açıklama:
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda okullara gönderilmiş olan “Sayı: 10230228/710/493985 05/04/2013, Konu: Okula Kayıtsız Çocuklar ve YSÖP Uygulaması” başlıklı resmi yazıyla, İlköğretim Kurumları ...

Kapatılan Liseler mi Ne Olacak? / Mahiye MORGÜL

Kapatılan Liseler mi Ne Olacak?

Rize Fener Lisesi öğrencileri okulu kapattırmamak için eylem yapmışlar, haberlerde izledim. Sırada bütün Liselerin kapatılması var, yazmıştım, bir daha anlatayım.

Lise diye bildiğimiz 4 yıllık orta öğretim okullarının önce tüm dersleri eşitlendi, adı Anadolu oldu ama hepsi dümdüz edildi. Müfredatları kuşa döndü, ne Fen Lisesi kaldı, ne Ticaret Meslek Lisesi, ne İmam Hatip, ne Kimya, ne Güzel Sanatlar, ne Hemşirelik… Hepsinin dersleri pek yakında internetten açık öğretime devrediliyor. Sonra işsiz ...
Read more : Kapatılan Liseler mi Ne Olacak? / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 3954 | Yanıtlar : 0

Çocuk Nörologu Bahri Karaçay Cinsiyetçi Zekayı İlân Etti / Mahiye MORGÜL

Çocuk Nörologu Bahri Karaçay Cinsiyetçi Zekayı İlân Etti

Erzurumlu çocuk doktoru Bahri Karaçay, İowa’da bir İlaç Kolejinde doktor öğretmen. İnternette Erzurum türküleri söylediği bir sitede hakkında ilginç bilgilere rastladım. İnsanda erkek zekası kadın zekası diye cinsiyet ayrımına dayalı yeni bir zeka ayırımı olduğundan söz ediyordu ve TURKANA adlı müzik grubuyla saz çalıp türküler söylüyordu. Turkana adını Amerikana (gerçek Amerikalı) adından esinlenerek koymuştu. Ona Turkana adının Afrika’nın ortasındaki Turkana gölünden beri Türklere ait bir sözcük olduğunu ...
Read more : Çocuk Nörologu Bahri Karaçay Cinsiyetçi Zekayı İlân Etti / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1374 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148680 ileti • Toplam 46062 başlık • Toplam 25009 üye

x