Zaman: Pzt Tem 07, 2025 10:02

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

Biri Söylüyor, Diğeri Yalanlıyor

Biri Söylüyor, Diğeri Yalanlıyor

Bu konuda artık yazmayacağım diyorum, dayanamıyorum. Bu konuyu, olanı biteni, denilenleri düşünürken bile sinirlerim bozuluyor, korkunç bir umutsuzluğa kapılıyorum.

Sonra korku pompalayan haber başlıkları sabrımı tüketiyor. Adamın oğlunun küresel bir aşı firmasıyla ilişkisi var, bunu bilmeyen yok, aşıyla voliyi vuracaklar, hiç sıkılmadan kimseden çekinmeden her bulundu denen aşıyı öven, öneren sözleriyle gündem oluyorlar, bu kadarına da dayanamıyorum, patlıyorum…

Tüm hastalıkları yendi dünya, dünyamızda ölüm kalktı, her doğan sonsuza kadar yaşayacak ...
Read more : Biri Söylüyor, Diğeri Yalanlıyor | Görüntüleme : 2774 | Yanıtlar : 0

Mustafa Kemaller Ülküsü

Mustafa Kemaller Ülküsü

Yine geldi bir 10 Kasım, Atatürk’ün sonsuzluğa geçişinin yıldönümü.

Seksen ikinci yılı bugün, iki bin yirmiye denk geleni.

Bugünü içine alan hafta, Atatürk haftasıydı eskiden.

O hafta Atatürk’le ilgili anılar anlatılır, Atatürk’ün yaşamı, Kurtuluş Savaşı tarihimiz konuşulurdu.

Şiirler ezberlenir, birlikte, gönül borcuyla, anısı önünde eğilinir, "Yüce Önderimiz" anılırdı…

Okullarda öğrenciler, o sabah, ortak bir alanda toplanırlar, anma programlarına katılırlardı.

Tüm ülkemizde saat dokuzu beş geçe sirenler çalınır, saygı duruşunda durulurdu.

Atatürk ...
Read more : Mustafa Kemaller Ülküsü | Görüntüleme : 2102 | Yanıtlar : 1

DEPREM DEPREM!

DEPREM DEPREM!

Deprem doğal afetlerden belki de en korkuncudur. Evin üstüne yıkılır altında kalırsın. Ölmeden mezara girersin. Bundan daha beteri olur mu? “Âfet” Arapça kökenli bir söz, sakınılacak durum, bela demekmiş, Türkçe – Osmanlıca sözlüğe göre. Tam Türkçesi; yıkım, kırım, çok kötü olan. “Âfat” da büyük dertler, belalar anlamına gelirmiş. Felaketler anlamında, afet sözünün çoğulu. Ne kadar tuhaf afetin ikincil anlamı da, çok güzel insan demekmiş. Başa felaket getirecek, yuva yıkacak kadar çekici kadına ...
Read more : DEPREM DEPREM! | Görüntüleme : 2621 | Yanıtlar : 0

ÇOK EŞLİLİĞE DOĞRU

ÇOK EŞLİLİĞE DOĞRU

Ne gelirse başımıza kendi aymazlığımızdan geliyor. Sözde insancıllığımızdan, saflığımızdan geliyor. “Hıyarım var” diyene tuzla koşturuyoruz. Hiçbir işin izini sürmüyor, arkasını sorgulamıyoruz.

Bakın, tam bu “salgın şeyi”ni ilan ettikleri gün, Mart’ın on birinde, organize bir şekilde Yunan sınırına taşınan göçmen – sığınmacı gösterisi bitivermişti. Yaygara yetmişi oynuyorlardı, gürültü bir anda kesildi. Aradan geçen bu uzun sürede sığınmacılardan tek söz bile edilmedi. Sanki yoktular, buhar olup uçmuşlardı. Ne hastalıklarını ne ustalıklarını duyduk. Dün ...
Read more : ÇOK EŞLİLİĞE DOĞRU | Görüntüleme : 1602 | Yanıtlar : 0

Ah Bizim Eller, Beyaz Beyaz Teller

Ah Bizim Eller, Beyaz Beyaz Teller

Hani masallarda, “Boşa koyarlar dolmaz, doluya koyarlar almaz, sonra da olanı biteni bir dala konduramazlar.” Aynı öyleyiz.

Duyup gördüklerimizi bir dala konduramıyoruz. Hekimlerimiz, dünyanın sağlık kurumları, mesleği sağlık üzerine olanlar hep böyle miydiler, yoksa, bu “salgın” korkutmacasındaki rolleri, dünya çapındaki yönlendirme – çıkar ilişkileri nedeniyle mi böyle oldular?

Bir de, Bilim Kurulu adıyla bir arada anılan kişiler var. Bunlardan üçü beşi her gün başlıklarda. Her gün, aynı kişiler, başka ...
Read more : Ah Bizim Eller, Beyaz Beyaz Teller | Görüntüleme : 1512 | Yanıtlar : 0

YOLUN BAŞI

YOLUN BAŞI

“Esra Erol’a bizi götüren yolun başı, İsviçre Medeni Kanunu’nun kabul edilmesidir.”

Cumhuriyet kurumlarının, çağdaş eğitimin doktor ettiği, hem de kapatılan asker hastanelerimizin simgesi, çok uzun yıllar Cumhuriyetimizin kurucusu ve koruyucusu Atatürk’ün askerlerinin tedavi edildiği bir hastanenin başhekim yardımcısı demiş bunu.

Bu kişi, “Medeni Kanunu” yıkmak için mücadele edermiş, ona göre, asıl sorunumuz tek eşlilikmiş:

“Boşanmak da ne öyle, boşanmayın erkekler, ikinci eş alın!” diyor gömlek yakası açık, kravatsız, gömleğinin kolları tiftiklenmiş, evde ...
Read more : YOLUN BAŞI | Görüntüleme : 1240 | Yanıtlar : 1

EVVEL ZAMAN İÇİNDE (Bir, “Dedim – Dedi” Başlatalım mı?)

EVVEL ZAMAN İÇİNDE
(Bir, “Dedim – Dedi” Başlatalım mı?)

Vali oldum, esnafı dolaşmaya çıktım: “A benim esnafım, “salgın” kurallarına uyuyor muyuz?" dedim.

“Ben şahsen uyuyorum," dedi bir esnaf; "Bana yetki verseniz de uymayanların gırtlağına sarılsam!”

“A benim esnafım!” dedim, “Sen nesin, potansiyel katil misin?”

Sonra valiyim ya, devam ettim, korku saldım, “Salgın artarak devam ediyor, önüne geçilemiyor.” dedim.

“Kentimizde kurallara uymayan 116 kişiye suç duyurusunda bulunduk, yirmi birini yurda attık."

“Yeri dar olanı da ...
Read more : EVVEL ZAMAN İÇİNDE (Bir, “Dedim – Dedi” Başlatalım mı?) | Görüntüleme : 1443 | Yanıtlar : 0

ASALAK

ASALAK

Birinin sırtından geçinene asalak deriz. Sömüren, kan emici. Yabancı dilden alınmışı parazit (parasite). Sesi; dalgalı, bozuk radyo yayınlarına da eskiden parazitli derdik.

Tıpta da bağırsakta yaşayan canlılara (kurtçuk, solucan gibi) parazit denir. Bağırsak paraziti. Bedenimizde yaşayan, bedenden atılması gereken canlılar.

Asalak, canlılar dünyasında başka canlıya (bitki, hayvan) yapışarak, sarılarak, o canlıyı kullanarak yaşayanlara verdiğimiz ad. Otlakçı, abacı da aynı anlamda. Bit, kene, pire… asalaktır. Başka bitkilerin gövdesinden beslenerek yaşayan sarmaşıklar asalaktır. Ökse otu öyle, ...
Read more : ASALAK | Görüntüleme : 1757 | Yanıtlar : 0

HAYDA DA OĞLUM HAYDA DA

HAYDA DA OĞLUM HAYDA DA

Yıldız bakıcılarına göre, Güneş Terazi burcuna girmiş, içinde bulunduğumuz dönem, “ Hak, Hukuk, Adalet” dönemiymiş.

Önümüzdeki altı aylık dönemde, “Özgürlükle ilgili bazı sınavlar verilebilir, sinir bozucu gerginlikler yaşanabilirmiş.” Yeni bazı kuralların olduğu bir özgürlükmüş bu. Terazinin dengeli yapısına uygun kararlar vermeli, hak ve adaleti gözetmeliymişiz. Kim haklı kim haksız kendimiz belirlemeliymişiz.

“Kim haklı kim haksız?”

Gelin, madem böyle bir döneme girmiş güneş sistemi, dolayısıyla insanlık, kim haklı kim ...
Read more : HAYDA DA OĞLUM HAYDA DA | Görüntüleme : 1839 | Yanıtlar : 0

YALAN RÜZGÂRI (2)

YALAN RÜZGÂRI (2)

Ülkemizin en önemli üniversite hastanelerinde eloğlunun buldum geliştirdim dediği aşıların aşı deneyleri başlamıştı bu hafta. Müjde diye duyuruldu:

“Türkiye’de tarihi gün… Corona virüsü aşısında ilk gönüllü uygulaması yapıldı.”

“Dünyanın dört gözle beklediği corona virüsü aşısında tarihi bir aşama Türkiye'de kat edildi. Çin'in geliştirdiği “corona virüsü aşısı” Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gönüllülere yapıldı.” 16 Eylül 2020

Bu da aynı haberin kırpılmışı:

“ Türkiye’deki ilk uygulama, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde üç sağlık ...
Read more : YALAN RÜZGÂRI (2) | Görüntüleme : 2713 | Yanıtlar : 1

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148749 ileti • Toplam 46121 başlık • Toplam 25016 üye

x