Zaman: Sal Tem 08, 2025 7:38

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

BU NEDİR BU?

BU NEDİR BU?

Şimdi biraz öğretmencilik oynamaya var mısınız?

Öğretmen olanlar, eğitim bilimi (pedagoji) okuyanlar bilirler. Dersin işlenişi, ders işlenirken güdülen yöntem, dersin anlaşılması açısından çok çok önemlidir.

Öğretmen, işleyeceği konu kafasında, sınıfa girer. Çocukları öğreteceği konuya katmak, ilgilerini çekmek için hemen bir soru sorar onlara. Dersle ilgisiz, çocukların günlük yaşamıyla ilgili bir soru. Çocuklar parmak kaldırır, içtenlikle soruları yanıtlarlar. İnsanın kendi özelinden söz etmesi, kendinden bir şeyler anlatması hoştur, gurur vericidir. Kişi önemsendiğine sevinir, ...
Read more : BU NEDİR BU? | Görüntüleme : 1135 | Yanıtlar : 0

Sen Ölmedin, Yaşıyorsun Atatürk

Sen Ölmedin, Yaşıyorsun Atatürk

Yetmiş beş yıl önce sonsuza göçtün.
Sen ölmedin, yaşıyorsun Atatürk.
Eserlerin duruyor Türk’ün gönlünde,
Sen ölmedin, yaşıyorsun Atatürk.

*
On bir yıldır sana saldırıyorlar,
Burçlardan bayrağın indiriyorlar.
Törenleri bile kaldırıyorlar.
Sen ölmedin, yaşıyorsun Atatürk!

*
Anıtkabir’e gitmez oldular.
Devletin elini oradan çektiler.
Sap gibi durmazmış bunu diyenler,

*
Adını devletten yeni sildiler,
Resmini ordudan çoktan aldılar,
Milletin öğüncü şanlı askerler.

*
Eli ...
Read more : Sen Ölmedin, Yaşıyorsun Atatürk | Görüntüleme : 830 | Yanıtlar : 0

Yine 10 Kasım

Yine 10 Kasım

Yine bir 10 Kasım yarın. Kasımın onunu yaşayacak ömrü olanlar…

9 Kasım akşamı. Ülkemiz geçen yıldan daha beter durumda. Sarıgül sarısı, Yeni Cumhuriyet Halk Partisi’ni sarmış bugün. Öyle dediler. İlk kez toplantılarındaki saf rengin, kırmızı beyazın yerini sarı- mavi renk almış. Kırmızı beyaza bu renkleri karıştırmış, yolsuzluk nedeniyle partilerinden attıkları adamı tantanayla, şamatayla partilerine geri katan CHP yönetimi… İktidarın karşısına konmuş, iktidara yürüyecek bir Atatürkçü, laik cumhuriyetçi kadromuz, bir gücümüz yok yine ...
Read more : Yine 10 Kasım | Görüntüleme : 905 | Yanıtlar : 0

Şafaklar Gibi

Şafaklar Gibi

Alaca karanlıktayız. Ne tam ağardı ortalık, ne tam karanlık… Şafak zamanı.

Oysa şafak, kolay kolay sökecek gibi değil. Şafağın sökmesine daha çok zaman var…

Önümüze sahte şafaklar, sararıp solmuşluğu gözlerden gizlenen güller attılar. Bu alaca karanlıkta ne at izi belli, ne it izi. İzleri bilen biliyor da, bilmeyen yanlış izlerin ardına takılıp gidiyor. Bilerek gidiyor, parayla pulla, kişisel çıkarlarla kandırılanlar! Rahatım bozulmasın da ne olursa olsun diyenler her devrin değişmeyen destekçileri… Böyle zamanlarda ...
Read more : Şafaklar Gibi | Görüntüleme : 905 | Yanıtlar : 0

GÖRÜNEN KÖY

GÖRÜNEN KÖY

“Görünen köy kılavuz istemez.” sözünü atalarımız boşuna dememiş. Karşıdaki köyü, ulusça adım adım gidilen köyü; beyinleri, algıları kör olanlardan başka görmeyen kalmadı. Köy, uzun yıllardan beri açık seçik görünüyor.

Bu iktidarın iktidara geldiği ilk günlerde, eski siyasetçilerden bıkanlar, kendilerini pek tanımıyoruz ama bir de bunları deneyelim ne çıkar diyenler, gidilecek köyü tam göremeseler de gidilecek yönü mutlaka görmüşlerdir:

“İstikamet geriye!”

Yine iktidarın üyeleri, başkişileri için, bazıları öyle insancıl tavırlar sergilediler, öyle gözlerimizi yaşarttılar ...
Read more : GÖRÜNEN KÖY | Görüntüleme : 760 | Yanıtlar : 0

SEN DE Mİ?

SEN DE Mİ?

Resim

Bu sözü nerede duyarsak duyalım hemen aklımıza Romalı Sezar gelir. En güvendiği adamını, kendini öldürmeye gelenlerin arasında görünce ağzından bu sözler çıkar. Diğerlerine şaşırmaz, bir tek o güvendiği yakınına şaşırır.

“Sen de mi Brütus!” der.
Resim

Sen de mi? dedik mi birine, güvendiğimiz dağlardan birine daha kar yağıyordur. Düşmanın ettiği, kişiye koymaz. Dost sözü acıdır. Dost bildiklerinin dost olmadıklarını öğrenmek insanın içini yakar…

Türkiye Cumhuriyeti’nin de dostları böyleymiş. Cumhuriyetin yetiştirdiği, ...
Read more : SEN DE Mİ? | Görüntüleme : 1203 | Yanıtlar : 0

Geçen Bayram, Gelen Bayram / Feza TİRYAKİ

GEÇEN BAYRAM, GELEN BAYRAM

Bayram geçti gitti.

Bayramı, ulusça kutlu sayılan gün veya günler diye tanımlamış, kırk elli yıl öncesinin, yıpranmış, sayfaları sapsarı olmuş, kırmızı bez ciltli büyük Türkçe sözlüğü. Bayramları dinî (dinsel) ve millî (ulusal) diye ikiye ayırmadan bu ortak tanım yazılmış. Örnek olarak da Cumhuriyet bayramı, Şeker bayramı denilmiş.

Son yıllarda bize ulusal bayram kutlatılmıyor. Bayram, sanki eğlence demekmiş gibi, her yıl, dört büyük ulusal bayramı kutlatmamak için bir bahane bulundu: “Yok deprem ...
Read more : Geçen Bayram, Gelen Bayram / Feza TİRYAKİ | Görüntüleme : 1584 | Yanıtlar : 0

PARÇALA BEHÇET!

PARÇALA BEHÇET!

Resim

Bugün üçüncü günü, aynı tartışma aldı başını gidiyor.

Her konuda böyleyiz, aynı noktada buluşamıyoruz; aynı şeyi duyuyor, okuyor ama bundan aynı şeyi anlamıyoruz.

Eğer bir yanlışı kendi aramızdan biri yapmışsa bu kişiyi eleştirmiyoruz, tam tersine deliler gibi koruyoruz. Aynı yanlışı karşıt düşüncedeki bir anlayış yapmışsa vur abalıya örneği saldırıyoruz.

Bu kadar basit, anlaşılır, gizlisi saklısı olmayan bir konuda bile anlaşamazsak, nerede, nede, nasıl anlaşacağız?

Behçet Başkan yapacağını yapmış. Daha ne yapacaktı ki?
...
Read more : PARÇALA BEHÇET! | Görüntüleme : 1790 | Yanıtlar : 0

DİL YAMYAMLARI

DİL YAMYAMLARI

Resim

Dil yamyamlarına geçit verdik.

Söz konusu suç, hepimizin ortak suçu. Uzun yıllardan beri süregelen, herkesin ortak olduğu bir suç bu:

“Türkçeyi korumamak. Türkçeyi dil yamyamlarına yedirmek. Türkçeyi üvey ana üvey baba eline bırakmak. Türkçeye değer vermeyenleri Türk devletinin başına getirmek. Devlet eliyle Türkçeye ortak koşulmasına, yerel ağızlarla, Arapçayla, başka dillerle yayına izin vermek. Türkçeyi evlatlık, İngilizceyi neredeyse öz dilimiz saymak. Yerel ağızları Türkçeye ortak etmek isteyen bölücülere, gereken yanıtı vermemek. Bu yayılmacıların, ...
Read more : DİL YAMYAMLARI | Görüntüleme : 2999 | Yanıtlar : 0

KÜSKÜN

KÜSKÜN
Resim

Küskündüm. Duyarsızlığımıza, tepkisizliğimize karşı ne yapmak gerektiğini bilemiyordum. İhanet paketlerinin sonuncusunun açılışını herkesin sakin sakin beklediğini görünce, güle oynaya günlük yaşamlarını sürdüren, gamsız kedersiz insanları görünce delirmemek için dış dünyadaki tüm kapıları üstüme kapadım. Bu korkunç bekleyiş bendeki bardağı taşırdı. Dayanma gücümü yitirdim, herkese küstüm, içime çekildim. Pazartesi saat on bire çeyrek kaladan şu ana kadar, bir haftadan beri elimi eteğimi, kulağımı gözümü siyasetten çektim. Haberlerden çektim. Dünyada olan bitenlerden çektim…

Ne olup ...
Read more : KÜSKÜN | Görüntüleme : 903 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148752 ileti • Toplam 46123 başlık • Toplam 25016 üye

x