Zaman: Sal Tem 08, 2025 20:41

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

TÜRK VATANI

TÜRK VATANI

Düşmanlara teslim ettik bayrağı,
Türk vatanı Türkün elinde değil.
Verdiler toprağını, dağı, taşını,
Türk vatanı Türkün elinde değil.

Atatürk’ten sonra oyun kurdular,
Kuyruk acılılar öcün aldılar.
Sağ sol diye gruplara böldüler,
Türk vatanı Türk’ün elinde değil.

Dinci yobazlara teslim edildi,
Atatürk düşmanı üstüne bindi,
Yazı diline kinli, tarihine öfkeli.
Türk vatanı Türk’ün elinde değil.

Ermeni çeteleri ortaya çıktı,
Terör örgütü bu hainin silahı.
İsrail planı Kürt’ün özden ayrımı,
Türk vatanı Türk’ün elinde değil. ...
Read more : TÜRK VATANI | Görüntüleme : 900 | Yanıtlar : 0

AKHOROZ ÖLECEK

AKHOROZ ÖLECEK

Aylardır ölüme direndi. Her sabah, bu gece öldü mü endişesiyle yattığı yerin kapağını açardım, başını kaldırdığını görünce de sevinirdim. Kafa kadar şişen sağ ayağının üstüne iki gündür yıkılıp kalan, yine de günlerdir yaşama sevincini yitirmeyen, iştahla yiyip içen horozumuz, artık verdiğim hiçbir yiyeceğe dönüp bakmıyor bile, teslim bayrağını çekti, ölecek!

Akhoroz, kümesten ayrı yerde sandıkta bakılıyor. Günlerdir hastaydı. İyice kötüleyince geçen hafta son çare ilçede veterinere götürmüştük, sandığıyla. İçi talaş doldurulmuş, meyve ...
Read more : AKHOROZ ÖLECEK | Görüntüleme : 2760 | Yanıtlar : 0

ÇELİŞKİ

ÇELİŞKİ

“Mustafa Bal’ın babası, Remzi Bal vefat etmiştir.”

Cami hoparlöründen, okunan salânın ardından böyle açıklanıyor ölen kişi. Ölen yaşlı diye birey sayılmıyor. Kadınlara bu ayrımcılık yapılıyor da erkeklerde duymamıştım. Sordum bu durum alışılmış bir deyiş mi? “ Belki de oğlu ünlü, varsıl, tanınmış biri.” dediler. Olabilir, dediler. Günümüz, gücünle adam sayılma günü ya, iktidarın imamları bu durumu neden benimsemesin, kullanmasın. Oğlunun adıyla veriliyor ölüm duyurusu bir adamın. Ölen kadınsa zaten bu zihniyete göre adıyla tanıtılmasına ...
Read more : ÇELİŞKİ | Görüntüleme : 816 | Yanıtlar : 0

EZİKLER

EZİKLER

Çekilmiş resimlerle Türkiye’deki son durumu anlat deseler size, hangi resimleri seçerdiniz? Son bir haftada yayınlanan beş altı resmi, yan yana dizdim baktım. Ülkemizin sarılmışlığını bir kez daha içim yanarak gördüm. İşte teslim olunan güçler, ülkemizi ele geçiren, bizi tutsak edenler, ezikler:

Abdesthane bardağı gibi dizili koca adamları gördüm önce. Kıç kıça sıralanmış adamlar. Caddeye dikey durmuşlar. Gövdeler hafif öne eğik, başlar önde. Bir el ceket düğmesinde, hazır. Aralarında santim aralık yok. Bir kalıptan çıkmış ...
Read more : EZİKLER | Görüntüleme : 850 | Yanıtlar : 0

Dünü Unutma!

Dünü Unutma!

İlçenin hafta pazarı girişinde, bir pazarcı minibüsünün arkasında yazılıydı bu söz. Önceki gün gördüm: “Dünü Unutma!”

Sonra kendi kendime sordum: “Dünü unutma” ne demek?

Dünü, neden unutmayacağız?

Unutmak nedir? İlk akla gelen anlamı unutmanın, aklında kalmamak, aklına getirmemek. Gereken önemi vermemek, önemsememek de unutmaktır. Unutmak, aklından, gönlünden çıkarmak anlamına da gelir. O halde insan anımsadıklarıyla var. Gönlündekilerle yaşıyor.

Dün, geçmişimizdir, bir ulusun da tarihidir, bellektir, gönüldür…

Gönlü boşalan, gönülsüz kalan, duygularını ...
Read more : Dünü Unutma! | Görüntüleme : 1113 | Yanıtlar : 0

Kim Akıllı Kim Deli

Kim Akıllı Kim Deli

Deliye sormuşlar: “ İçerde kaç kişisiniz?”

Deli soruyu soruyla yanıtlamış: “Ya siz dışarda kaç kişisiniz?”

Nasıl, ahlâk, namus, topluma, yere, zamana göre değişiyorsa, delilik de öyledir.

Duruma göre akıllı ile deli yer değiştirir.

Şu an ulusça delirmiş olmalıyız.

“Deli deli tepeli, kulakları küpeli” der çocuklar birbirlerini kızdırmak istediklerinde.

Bakın, kulaklarımız küpesiz. Gördüklerimiz yaşadıklarımız da kulağımıza küpe olmuyor belli,12 yıldır oynanan bu oyunu bir türlü bozamıyoruz…

“Sıfırladın mı paraları oğlum?” sözünü ...
Read more : Kim Akıllı Kim Deli | Görüntüleme : 1304 | Yanıtlar : 0

BİR KIZI OLMAK

BİR KIZI OLMAK

Bir kızı olmalı herkesin,
Annenin, babanın, çocuklunun, çocuksuzun.
Küçük büyük, genç yaşlı herkesin bir kızı olmalı…

Kızım diye saçlarını okşamalı büyürken, kucağına almalı,
Çocukluğu onunla tatmalı, öğrenmeli…
Doyasıya sevmeli, öpüp koklamalı.
Gülüşüyle gülmeli, kızının ağlamasıyla gözleri dolmalı.

Herkesin kızı, kızların en güzeli, en akıllısı, en yaramazı…
Kimselere benzememeli, onda kendisini görmeli.
Çocukluğu kendin çocukluğun, sevinci kendi sevincin…
Büyürken büyümelisin sen de… Yürürken yürümeli…
Okullara birlikte gitmeli, sıralarda oturmalı birlikte…
Diplomalar, karneler alırken ...
Read more : BİR KIZI OLMAK | Görüntüleme : 933 | Yanıtlar : 1

AKHOROZ

AKHOROZ

(Geçen yaz başında hayvanlardan söz etmiş, tavukları anlatmıştım bir yazımda. Aynı konuda yine diyeceklerim var.)

Hayvanları sevmek belli hayvanları sevmekle sınırlı sanılır. Kedi, köpek, kuş… Tavşan, kaplumbağa… Burada tıkanıp kalır insanoğlu. Çok uçtakilerden sayıları az da olsa evde yılan besleyen, maymun büyüten, timsah yetiştiren de çıkabilir…

Çiftçi köylü ise küçükbaş hayvanları, büyükbaş hayvanları da aynı evcil ev hayvanları gibi sever. Belki daha da fazla sever. Kümes hayvanları, tavuklar, horozlar, hindi, kaz, ördek… hepsi ayrı ...
Read more : AKHOROZ | Görüntüleme : 1765 | Yanıtlar : 0

Köyde Bayram (İçtim şarabı, öptüm Arap’ı)

Köyde Bayram

(İçtim şarabı, öptüm Arap’ı)

Körün fili anlatması gibi yazılarımızda anlattıklarımız. Nereden tuttuysa fili, orayı anlatıyor herkes. Kimi umut dolu bayram günü gördüklerinden, kimi umutsuz. Kimi yalnızca kendini görüyor, 23 Nisan’ın gelip geçtiğinden haberi bile olmamış, işinden, eşinden hoşnut, çocuğuyla mutlu, gerisi önemsiz.

Hele şu Cumhurbaşkanlığı seçimi bir geçsin, istenilenler öyle böyle elde edilsin, siz görün ardından gelecekleri. Yapamadıkları, şimdilik engellenen her şey sıraya girecek ortaya çıkmak için… Vatanın bağrına saplanan bıçağı görmeyen ...
Read more : Köyde Bayram (İçtim şarabı, öptüm Arap’ı) | Görüntüleme : 1877 | Yanıtlar : 0

En Alttakiler

En Alttakiler

Bir zamanların yok satan bir kitap adıydı bu söz. Bir Alman gazeteci, aklınca insanlığını, alçak gönüllülüğünü kanıtlamak istemiş, kendi ülkesinde gurbetçi bir Türk işçisinin kılığına girmişti. Kendini Türk Ali kimliğiyle tanıtıp iş aramış, işte çalışmış, sonra da gözlemlerini yazmıştı. Seçtiği soyadı da ne ilginçtir, hiç duymadığımız bir addır: Sığırlıoğlu. Adı Ali, soyunun adı: Sığırlıoğlu. Bu gazeteci, Türklerin, daha doğrusu Türk emekçilerinin Avrupa’da en alt sınıfta görüldüğünü göstermiş, ayrımcılığı yazmış, kitabına da “En ...
Read more : En Alttakiler | Görüntüleme : 812 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148754 ileti • Toplam 46125 başlık • Toplam 25016 üye

x